Emoties, zoveel meer dan gevoelens

Als iemand als emotioneel wordt aangemerkt, dan is dat meestal meteen ook een diskwalificatie van die persoon. Wat hij of zij dan nog zegt of doet, mag je niet serieus nemen. Emoties worden vaak gezien als bron van vooral interpersoonlijke ellende. Dat staat echter haaks op wat wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd. Emoties blijken van essentieel belang om goed te functioneren. Of het nu gaat om overleving (angst en walging) of om sociaal en moreel functioneren (schuld, schaamte, spijt, dankbaarheid, ontroering, etc.), zonder onze emoties zouden wij nooit ons huidige niveau van beschaving bereikt hebben.

Woensdag 8 februari 2023
Prijs: ‚ā¨ 16,00
Dhr. A. (Ad) Vingerhoets
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
A. (Ad) Vingerhoets
Ad Vingerhoets (1953) is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University. Hij was verbonden aan het Departement Medische & Klinische Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties, en kwaliteit van leven. Met name zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale mediabelangstelling. Naast zijn publicaties in vaktijdschriften, schreef hij ook populaire boeken over, onder andere, huilen (Tranen: Waarom mensen huilen) en emoties (De emotionele mens).