Big Science voor innovatie en wetenschap

Big Science is groot en duur internationaal gefinancierd fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Op het gebied van de Natuurkunde heeft Big Science een lange historie en grote verworvenheden gebracht. Ik geef voorbeelden van Big Science projecten en ga in op die geschiedenis en probeer op speelse wijze wat natuurkundelessen in het verhaal te mixen. Technologische toepassingen komen aan de orde waarbij dankzij Big Science de afgelopen 100 jaar dingen mogelijk zijn geworden waar we ooit niet eens van konden dromen en die we nu allemaal herkennen en gewoon vinden. Er staat ons een mooie toekomst te wachten.

Donderdag 8 april 2021
Dhr. Ir. R. (Rob) Klöpping
Locatie: WICC (klik hier voor de adresgegevens)
Ir. R. (Rob) Klöpping
Ik ben een ingenieur, geen fysicus. Een ingenieur zet natuurkundige kennis om in bruikbare toepassingen. Ik ben al mijn hele leven lang gefascineerd door natuurkunde en maak er als technisch ontwerper/ontwikkelaar dankbaar gebruik van. In de 80-er jaren begonnen bij Philips in de Bedrijfsmechanisatie en na tien jaar terechtgekomen in de bouw van wetenschappelijke instrumenten, in feite maar een kleine stap. Eerst 10 jaar bij de Faculteit Natuurkunde, Universiteit Utrecht. Een speciaal voor een experiment ontwikkeld instrument stelt een fysicus in staat als eerste uniek onderzoek te doen en ontdekkingen te rapporteren. Na weer 10 jaar ben ik bij Nikhef in dienst getreden om de grote CERN-experimenten te helpen bouwen voor de nieuwe LHC-versneller die in 2009 in bedrijf kwam. Toen dat klaar was, alweer bijna 10 jaar bezig als Industrial Liaison Officer (ILO) om wetenschap en industrie vruchtbaar samen te laten werken, want inmiddels was duidelijk gebleken dat Big Science onmogelijk is zonder intensieve samenwerking met industriepartners die daar weer van profiteren terwijl ze kennis uitwisselen en innovaties verder brengen.