Cursusnummer:
001

Onze Constitutie

Onze Constitutie

Dit jaar bestaat onze Grondwet 175 jaar! De op één na oudste ter wereld! Op uiterst inspirerende en prikkelende wijze schetst spreker Wim Voermans de ontwikkeling van het constitutionele denken van de Oudheid tot nu. In de huidige tijd van politiek rumoer en transitie wordt de Grondwet vaak aangehaald. Maar wat staat er nu eigenlijk precies in die Grondwet? En wat staat er niet in? Hoe kwam ze tot stand? En op welke vragen geeft ze antwoord? Wim Voermans beschikt over de bijzondere gave zonder ingewikkeld juridisch jargon de regels van ons oude Nederlandse constitutionele bestel tot leven te wekken. We maken een reis door de tijd tot in de actualiteit van nu.

Wim Voermans is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Hij schreef meerdere zeer goed ontvangen boeken zoals “Het land moet bestuurd worden” en “Het verhaal van de Grondwet” en in maart 2023 publiceerde hij het boek “Onze Constitutie”.

En dat met een belangrijke reden! Hij staat er om bekend dat hij strijdt voor het begrip van de wet bij de Nederlandse burgers zodat we niet het risico lopen de democratische controle op de overheid te verliezen. Dat vereist een helder verhaal.

Startdatum
Lesvorm