Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 001

Insecten voor vrede

Insecten voor vrede
Cursuscode: 001

We willen ons nieuwe cursusjaar graag positief starten. Daarom hebben we de Wageningse, internationaal befaamde entomoloog, professor Marcel Dicke gevraagd als spreker van onze openingslezing 2021. Hij kan als geen ander jong en oud overtuigen van het belang van insecten voor de wereld en daarmee voor de mensheid. Hoe cruciaal ze zijn, alleen al voor de voedselvoorziening. Maar vooral ook hoeveel perspectieven dat biedt!

Dicke is niet alleen een goede wetenschapper maar ook een inspirator voor de toepassing van entomologische kennis in praktische projecten verspreid over de wereld. Hij weet steeds weer de actualiteit te binden aan het belang van insecten. Daarmee stimuleert hij veel jonge internationale studenten tot het doen van soms ongebruikelijke onderzoeken met vaak onverwachte en bijzondere uitkomsten. Een daarvan is het project “Insecten voor Vrede” in Colombia, waarbij insecten worden ingezet bij het herstel van een sociaal en politiek verscheurd land.

Laat u meenemen door deze  positieve ‘out of the box denker’ en zie hoe insecten op velerlei wijze kunnen worden ingezet bij het creëren van een duurzame en betere wereld. U bent van harte welkom!

Woensdag 15 september 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 12,50
Dhr. M. (Marcel) Dicke
20:00 - 22:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
M. (Marcel) Dicke
M. (Marcel) Dicke
Marcel Dicke is een Nederlands hoogleraar entomologie, die sinds 2002 is verbonden aan de Wageningen Universiteit. Hij verricht onderzoek naar insecten en heeft meer dan 300 publicaties op zijn naam staan, waarvan een deel in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature. Voor zijn onderzoek naar de interactie tussen planten en insecten ontving hij in 2007 de Spinozapremie. Dicke heeft onderzoek verricht naar de titrofe interacties tussen planten, plantenetende insecten en roofinsecten. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde planten een stof afscheiden die roofinsecten aantrekt wanneer ze geconsumeerd worden door plantenetende insecten. Dit onderzoek is in 1988 gepubliceerd en Dicke was toentertijd de eerste onderzoeker die over dit onderwerp publiceerde. Later is hij zich gaan inzetten om de consumptie van insecten binnen een breed publiek een geaccepteerd goed te maken. Zo was hij aanwezig als gastspreker op TedGlobal2010 waar hij tijdens zijn presentatie Why not eat insects? onderbouwde waarom mensen meer insecten zouden moeten eten. Hij stelde dat het efficiënt is om insecten te kweken die als voedsel gebruikt kunnen worden, het levert minder afval op en volgens Dicke zijn er mogelijk positieve effecten voor de gezondheid. In 2014 publiceerde hij samen met Arnold van Huis en Henk van Gump The Insect Cookbook: Food for a sustainable planet, een vertaling van en uitbreiding op Het insectenkookboek waarvan Dicke co-auteur is.