Het kalifaat, de opkomst en neergang

In de zomer van 2014 was de wereld met stomheid geslagen toen uit het niets IS opkwam en een eigen kalifaat stichtte. In een hele korte tijd zou het de meest gevreesde terreurorganisatie van de wereld worden. Waar de voorgangers van IS lukraak gewelddaden pleegden, heeft IS een planmatige en ijzeren geduld en een strategie waar de wereld nog jaren last van gaat krijgen. Geïnspireerd door Al-Qaida heeft IS het concept van Jihad verfijnd en geëvolueerd, waardoor het jihadisme gevaarlijker en machtiger is geworden. Het fanatisme gaat gepaard met een geraffineerd begrip van nut van psychologie, media, oorlogsstrategieën en nieuwe technologie.

Dinsdag 8 mei 2018
Docent: Dhr. S. (Sinan) Can
Locatie: Huize Erica (klik hier voor de adres gegevens)
S. (Sinan) Can
Sinan Can is een Nederlands journalist en programmamaker van Turkse afkomst. Hij werkte als onderzoeksjournalist voor onder andere het televisieprogramma Zembla van de VARA. Zijn televisiedocumentaires Bloedboeders en De Arabische Storm werden goed ontvangen: hij ontving er in 2016 de Journalist voor de Vrede-prijs voor. Van beide documentaires verscheen ook een boek. In december 2016 werd zijn tweedelige televisiedocumentaire Onze missie in Afghanistan uitgezonden bij de VARA.