Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 804

Vervolgcursus Astronomie: licht op donkere materie?

Vervolgcursus Astronomie: licht op donkere materie?
Cursuscode: 804

Vervolg op "Astronomie als hobby en beroep" gegeven in het vorig seizoen. Onderwerpen besproken n.a.v. beklimming van de Cosmic Distance Ladder worden verder  uitgediept en nieuwe toegevoegd. Voorbeelden: exoplaneten, quasars, stervormingsprocessen, zwarte gaten, de rol van donkere materie en donkere energie bij de Big Bang (en ontkenningen dat deze ooit plaatsvond) en wellicht de eerste resultaten van de James Webb ruimtetelescoop..

 Vooral van dat laatste zijn de verwachtingen hoog gespannen vanwege de recente ontdekking van de ster Earendel door de Hubble telescoop. Deze zou op de recordafstand van 28 miljard lichtjaar staan en staat hoog in het waarnemingsprogramma van James Webb.

Woensdag 30 november 2022
2 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 34,00
Dhr. J.K. (Jan Kees) Eweg
20:00 - 22:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
J.K. (Jan Kees) Eweg
J.K. (Jan Kees) Eweg
Jan Kees Eweg (76) studeerde fysische chemie met specialisatie molecuulspectroscopie aan de UvA – Amsterdam en promoveerde in 1982 aan WUR, toen nog Landbouwhogeschool, op toepassing van dit specialisme in de biochemie. Het ging daarbij om het werkingsmechanisme van Flavine (Vitamine B2) als bestanddeel van enzymen. Na nog enige tijd werkzaam te zijn gewest als post doc kwamen de onvermijdelijke management functies. Van jongs af aan was en bleef astronomie een hobby.