Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 802

Het apothekersvak vroeger en nu

Het apothekersvak vroeger en nu
Cursuscode: 802

Was de apotheker voorheen altijd de bereider van geneesmiddelen, tegenwoordig vinden er nog maar heel weinig bereidingen van geneesmiddelen plaats in de apotheek. De farmacotherapie daarentegen wordt steeds ingewikkelder en geneesmiddelgebruikers steeds ouder, dat heeft consequenties voor de farmacotherapie. De apotheker is daardoor steeds meer een specialist geworden op het gebied van de medicatie en kijkt daarbij heel breed in tegenstelling tot overige specialisten die voornamelijk naar medicatie binnen hun eigen vakgebied kijken. Hierdoor kan de apotheker in veel gevallen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de medicatieveiligheid.

Na de lezing krijgen we een rondleiding door het Apothekersmuseum. Het museum is het resultaat van 50 jaar verzamelwoede van de heer en mevrouw Kisters, beiden apothekers. Van complete apothekers-inrichtingen tot kleine receptenboekjes, van potten, flesjes, pillendoosjes, beddepannen tot gapers, alles is verzameld. Het geeft een inzicht in de evolutie van de apothekerswereld. Een van de pronk­stuk­ken is de Roermondse apotheek uit 1870. Uitsluitend op afspraak te bezoeken.

Donderdag 13 oktober 2022
1 x: lezing met rondleiding van 2,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 16,00
Dhr. dr. H.C.J. (Harm) Geers
14:00 - 16:30
Locatie: Stichting Apothekersmuseum Kisters (klik hier voor de adresgegevens)
dr. H.C.J. (Harm) Geers
dr. H.C.J. (Harm) Geers
Harm Geers (1970) is sinds 1995 openbaar apotheker, hij studeerde farmacie in Groningen van 1988-1995 en promoveerde in 2012 aan de Universiteit Utrecht. De titel van zijn proefschrift is "Measuring and Prediction Medication Adherence, using Dispensing Data and Patient Beliefs". Momenteel is hij werkzaam als openbaar apotheker in Service Apotheek Bennekom. Hij werkt als docent aan de Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden. Zijn interessegebieden zijn farmacotherapie bij Ziekte van Parkinson, Geneesmiddelen bij verminderde nierfunctie, Elektrolytstoornissen veroorzaakt door geneesmiddelen en geneesmiddelen bij ouderen, in het bijzonder medicatiebeoordelingen. Harm Geers is getrouwd met journaliste en schrijfster Arwen Kleyngeld en heeft drie kinderen.