Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 810

Astronomie als hobby en beroep

Astronomie als hobby en beroep
Cursuscode: 810

Een lezingen-tweeluik voor een gehoor met oppervlakkige kennis van astronomie. Een vak met vele specialismen die globaal besproken worden n.a.v. een denkbeeldige reis vanuit het zonnestelsel (planeten, asteroïden en kometen) tot in deep space (dubbel)sterren, (gas)nevels, neutronensterren, zwarte gaten, melkwegstelsels (galaxies), donkere materie en donkere energie. Daarnaast komen waarnemings­technieken aan bod bijvoorbeeld hoe worden afstanden en snelheden bepaald? Hoe worden thans astrofoto's gemaakt, zowel met eenvoudige als geavanceerde middelen. Aan de hand van bijgaande foto van de komeet C/2020-F3 Neowise zal dit worden gedemonstreerd.

In samenspraak met de cursisten wordt getracht te komen tot een waarnemings-avond waarbij een blik door een eenvoudige amateur-telescoop wordt geboden. Eventuele kosten hiervoor zijn niet in de cursusprijs opgenomen.

Donderdag 10 maart 2022
2 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 34,00
Dhr. J.K. (Jan Kees) Eweg
20:00 - 22:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J.K. (Jan Kees) Eweg
J.K. (Jan Kees) Eweg
Jan Kees Eweg (76) studeerde fysische chemie met specialisatie molecuulspectroscopie aan de UvA – Amsterdam en promoveerde in 1982 aan WUR, toen nog Landbouwhogeschool, op toepassing van dit specialisme in de biochemie. Het ging daarbij om het werkingsmechanisme van Flavine (Vitamine B2) als bestanddeel van enzymen. Na nog enige tijd werkzaam te zijn gewest als post doc kwamen de onvermijdelijke management functies. Van jongs af aan was en bleef astronomie een hobby.