Zijn naam is Bach - Fileco 1 (10 nov)

Zoveel we weten over Bach’s werken, zo bitter weinig is bekend over zijn leven. Hoe was hij privé, met zijn kinderen, met vrienden, hoe waren zijn dagelijkse gewoonten, om maar een paar dingen te noemen. Deze Fileco (FilmLezingConcert) is een aangename kennismaking met Bach’s leven in Leipzig, samengevat in 7 korte documentaires, afgewisseld met verdieping in zijn werk en zijn techniek. Het publiek wordt daarbij op humoristische en actieve wijze betrokken. Musici, en zelfs een koor schetsen een zo levendig mogelijk beeld van de grootste componist aller tijden : Zijn naam is Bach.

In de eerste Fileco gaat het om het wezen van polyfonie en homofonie, technieken die Bach tot in de finesses beheerste. Koraal, fuga en recitatief zijn 2 vormen waarin Bach tot aan de grenzen van zijn kunnen ging. Een selektie van het Wageningse Toonkunstkoor zal aanwezig zijn om dit zo praktisch mogelijk te illustreren met koren uit het Weihnachts Oratorium. In 2 documentaires volgen wij Bach, zwervend door Duitsland, zich vestigend in Leipzig en zwoegende in zijn weektaak, cantates en kerkdiensten. De documentaires bevatten onbekende speelfilm fragmenten.

Donderdag 10 november 2022
Dhr. C. (Cees) Mobach
Locatie: Bblthk (klik hier voor de adresgegevens)
C. (Cees) Mobach
Cees Mobach begon zijn loopbaan als pianist en als schoolmusicus. Zijn solistendiploma behaalde hij in 1972 bij Herman Uhlhorn in Utrecht. Tot 2008 werkte hij onafgebroken als muziekdocent bij het Wagenings Lyceum, later Pantarijn. De koor- en orkestcultuur die daar ontstond verwierf landelijke bekendheid, niet in de laatste plaats door de originele ontwikkeling van allerlei vormen van muziektheater en de speciale manier van arrangeren. Film speelde daarbij steeds meer een rol en dat is ook de discipline waarin Mobach op dit moment vooral werkzaam is. Cees Mobach was meer dan 30 jaar dirigent van het WSKOV en leidde 14 jaar Het Wagenings Symfonie Orkest en Het Andere Koor waarmee groot symfonisch repertoire werd gespeeld.