Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 305

Het Gelders Orkest vertolkt de Russische ziel van de 19e en 20e eeuw

Het Gelders Orkest vertolkt de Russische ziel van de 19e en 20e eeuw
Cursuscode: 305

Muziekhuis van het Oosten (vh. Het Gelders Orkest) o.l.v. Tung-Chieh Chuang

Solist: Anna Vinnitskaya

Programma: Ljadov: Het betoverde meer, Prokofjev – 3e Pianoconcert; Tsjaikofsky – 5e Symfonie

Ljadov (1855-1914) schreef een sfeerbeeld van een denkbeeldig meer, verscholen in het woud. Prokofjev's (1891-1953) derde pianoconcert is ongetwijfeld het populairste van de vijf die hij voltooide. De ideeën ontstonden in de periode 1911-1918 en de compositie werd ca. 1921 voltooid. Het eerste deel opent met een lange, lyrische melodie. Het tweede deel bestaat uit een thema met vijf variaties en laat een lichtelijk sarcastisch stukje humor zien. Het derde deel  werd door Prokofjev zelf beschreven als een "ruzie" tussen de solist en het orkest.

Als men de vijfde symfonie van Tsjaikofsky (1840-1893) in zijn geheel beluistert zou men van een noodlots-symfonie kunnen spreken. Het werk dat in  1888 is ontstaan, heeft een cyclische structuur met een steeds terugkerend thema. Het is een van Tsjaikofsky’s meest geliefde werken.

De cursus begint met een toelichting op de composities. Vervolgens bezoekt u een repetitie en tenslotte kan men het 'eindresultaat' beluisteren tijdens het concert.

Dinsdag 14 april 2020
3 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00
Dhr. W. (Wouter) Schmidt
20:00 - 22:00
Locaties: Bevrijdingskerk, Musis Sacrum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
W. (Wouter) Schmidt
W. (Wouter) Schmidt
Wouter Schmidt studeerde viool en altviool aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Als violist maakte Wouter ruim 20 jaar deel uit van Het Gelders Orkest (HGO), remplaceerde bij de Nederlandse Symfonieorkesten en gaf met het Amardi Piano Kwartet tientallen concerten in binnen- en buitenland. In 2011 besloot hij HGO te verlaten en zich grotendeels te wijden aan het organiseren en leiden van muziekreizen. Tijdens deze muziekreizen, inmiddels meer dan 140, geeft Wouter ook muziektoelichtingen. In 2012 richtte hij zijn eigen reisorganisatie op, Wouter & Friends, waarvan een belangrijk onderdeel 'een kijkje achter de schermen' en Meet & Greet-sessies vormen met bevriende musici, zoals Jaap van Zweden, Miranda van Kralingen, Robert Holl, Lawrence Renes, Antonello Manacorda, Pieter Wispelwey, Ronald Brautigam en zijn collega's uit HGO. Als programmatoelichter, o.a. bij HGO, is Wouter tegenwoordig veel gevraagd en ook verzorgt hij regelmatig muziekcursussen en lezingen door het hele land. In het seizoen 2015-16 was Wouter werkzaam als Artistiek Manager van HGO, waarbij hij o.a. verantwoordelijk was voor de artistieke planning van het orkest. Per 1 februari 2016 besloot hij echter de functie van Classical Music Manager bij HANNICK MUZIEKREIZEN te aanvaarden. In deze hoedanigheid is Wouter niet alleen verantwoordelijk voor de muzikale inhoud en planning van de ca. 100 muziekreizen per jaar, hij leidt tevens ca. 15-20 reizen per jaar naar buitenlandse muziekfestivals, landen en steden. Overigens is Wouter ook nog altijd actief als musicus en speelt nog regelmatig in kamermuziekverband. Zie ook: www.wouterenfriends.nl