Berlioz, de ultieme romantische componist herdacht

Honderdvijftig jaar geleden overleed Hector Berlioz, de componist en schrijver die geen piano speelde. Aanleiding voor een lezing/videopresentatie waarin de schrijver de componist toelicht op basis van zijn mémoires en aanzienlijk meer de revue passeert dan alleen de overbekende Symphonie Fantastique. Zijn maatschappelijke positie en politiek engagement in het roerige na-Napoleontische Frankrijk (periode van de z.g. Restauratie) wordt belicht alsmede zijn vriend- en vijandschappen met tijdgenoten als Cherubini, Liszt, Mendelssohn, Paganini en Wagner. Berlioz’ symfo­nische, reli­gieuze en muziek­drama­tische werken komen aan de orde met speciale aandacht voor de controverses die deze opriepen in het toen­malige Frankrijk waar, als we hem moeten gelo­ven, de muziekwereld werd gekenmerkt door een extre­me middel­matig­heid. Debussy sprak over hem met het dedain: “Berlioz is een uitzonderingsgeval, een mon­strum. Hij is helemaal geen musicus. Hij creëert met werkwijzen die aan de literatuur en de schil­derkunst zijn ontleend de illusie van muziek”. Kom en bepaal zelf of hij gelijk heeft.

Woensdag 2 oktober 2019
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J.K. (Jan Kees) Eweg
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
J.K. (Jan Kees) Eweg
Jan Kees Eweg (Naarden, 1945) is van oorsprong fysicus en chemicus en was aanvankelijk als zodanig werkzaam. Naderhand belandde hij als contract manager bij een groot ministerie in een inkoop functie. Daarnaast is hij van zeer jongs af aan tot op heden fervent klarinettist in diverse amateur symfonie orkesten en was hij gedurende 42 jaar op verschillende niveaus bestuurder bij de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten FASO, laatstelijk in het hoofdbestuur als penningmeester. Zijn passie voor de componist Hector Berlioz dateert uit zijn middelbare schooltijd toen hij voor het eerst diens Symphonie Fantastique hoorde. Het was de aanleiding om zich vele decennia lang in leven en werk van deze componist te verdiepen op basis van zijn publicaties en mémoires en door het verzamelen van partituren en opnamen van zijn werken. Zo ontstond een video-presentatie die een beeld schetst van deze fascinerende figuur in een fascinerende tijd en een fascinerend land, wiens invloed bepalend was voor de ontwikkeling van de romantiek in de muziek van de 19e eeuw die loopt tot Richard Strauss en Gustav Mahler.