Volksuniversiteit Wageningen
0317-415234
Cursuscode: 201

Museumkring - totaalprogramma

Museumkring - totaalprogramma
Cursuscode: 201

Ook in het cursusjaar 2017-2018 gaan we weer op museumbezoek. Voorafgaand aan dit bezoek is er een lezing, waarin zowel de locatie als de tentoonstelling wordt besproken. De docent bespreekt de kunstenaar en de periode waarin deze zich heeft ontwikkeld of de stroming waartoe hij/zij gerekend wordt. Zo hopen we de cursist goed op het museumbezoek voor te bereiden. Intekenen is zowel mogelijk voor de hele serie als voor de afzonderlijke excursies (zie cursusnr. 202, 203, 204 en 205) Reis- en entreekosten zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het reizen zal met openbaar vervoer georganiseerd worden. We bespreken achtereenvolgens:

Black. Marc Mulders in Galerie Piet Hein Eek te Eindhoven                                                                                  Lezing 29 september 2017  10-12 uur  . Excursie 6 okt 2017 

Stichting Kunstweek organiseert sinds 2003 jaarlijks de verkiezing Kunstenaar van het jaar. Uit acht finalisten is Marc Mulders als Kunstenaar van het jaar 2017 gekozen. Daarmee versloeg Marc Mulders in de dertiende editie van de verkiezing zeven andere bekende Nederlandse beeldend kunstenaars, waaronder Erwin Olaf en Marlene Dumas. Mulder is vooral bekend om zijn olieverfschilderijen waarin hij de loop van de natuur volgt. In de lente en zomer schildert hij tulpen, irissen en rozen; in de herfst en winter richt hij zich op wilde dieren als fazanten en hazen. Zowel de bloemen als de dieren schildert hij ‘naar het leven’. Mulders beschouwt zijn geschilderde bloemen en dieren als ‘vieringen van de schepping’. Op deze manier wil hij ‘optimistische beelden’ de wereld in sturen. In deze lijn staan ook de verschillende glas-in-loodramen die Mulders vanaf 1999 heeft gemaakt, onder andere in de Nieuwe kerk te Amsterdam en het Catharijneconvent te Utrecht.

Het bedrijf van de Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek is gevestigd in een oude keramiek fabriek van Philips in Eindhoven. Deze locatie bevat naast de bedrijfsruimtes  prachtige tentoonstellingsruimten van 500 m2 per stuk en een kunst depot. Van 15.07.2017 tot 15.10.2017. is er in Galerie Piet Hein Eek de tentoonstelling Black van Marc Mulders te zien.

 

Carel Willink in kasteel Ruurlo (dependance Museum MORE)

Lezing 1 dec 2017  10-12 uur .  Excursie 8 dec 2017

Kasteel Ruurlo wordt voor het eerst in 1326 genoemd. In de volgende eeuwen heeft het verschillende functies in Ruurlo vervuld.  Eind 2012 is het kasteel gekocht door de heer Hans Melchers die er een dependance van Museum MORE te Gorssel in gaat onderbrengen met de werken van Carel Willink. In juni 2017 vindt de opening van de dependance plaats met een dubbele tentoonstelling van Carel Willink en Fong Leng, een ontwerpster van kunstwerken waar Mathilde Willink, Willinks derde vrouw, graag in verscheen.

Bron: Website MORE

 

Collectie De Groen te Arnhem

Lezing 26 jan 2018  10-12 uur    Excursie 2 feb 2018

In mei 2017 betrokken beeldende kunstenaars Peter Jordaan en Marjolein de Groen het prachtige pand aan De Weverstraat 40 in het centrum van Arnhem. Behalve dat ze zelf actieve kunstenaars zijn, verzamelen zij ook het werk van collega-kunstenaars. In dit prachtig gerestaureerde pand zullen zij steeds uit deze collectie wisselende tentoonstellingen voor het publiek organiseren. Op de begane grond zijn ongeveer 4 keer per jaar de grote zaal aan de achterzijde van het pand drie mooie lichte kamers hiervoor ingericht. In het souterrain zit de oude klus, een uitstekende plek voor installaties en videopresentaties. De tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Het trappenhuis en de lift leiden naar de privé-vertrekken op de eerste verdieping. Met een persoonlijke rondleiding in kleine groepen laten de collectioneurs de collectie daar graag zien.

Bron: Website Collectie De Groen

 

Museum het Grachtenhuis te Amsterdam

Lezing 6 april 2018  10-12 uur   Excursie 13 april 2018

De Europese Commissie heeft besloten dat in 2018 cultureel erfgoed speciale aandacht krijgt. We besteden hier in de Museumkring aandacht aan door een bezoek te brengen aan het museum Het Grachtenhuis. Het is een museum aan de Herengracht in Amsterdam, gewijd aan de 17e-eeuwse Amsterdamse grachtengordel. Door middel van een interactieve en multimediale tentoonstelling vertelt het museum de ontstaansgeschiedenis van de grachtengordel. De tentoonstelling omvat onder meer maquettes, animaties, 3D- en wandprojecties en een poppenhuis waarin de kamers tot leven zijn gebracht. Naast de tentoonstelling zijn de stijlkamers op de bel-etage en de tuin te bezichtigen. Dit museumbezoek wordt uitgebreid met een bezoek aan een van de nabij gelegen Cromhouthuizen. Dit  zijn vier aaneengesloten grachtenpanden aan de Herengracht. Zowel het Grachtenhuismuseum als de Cromhouthuizen zijn in Hollands classicistische stijl gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Philips Vingboons.

Bron: website Grachtenhuis

Vrijdag 29 september 2017
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 120,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen kennis overdragen te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'