Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 201

Museumkring - totaalprogramma

Museumkring - totaalprogramma
Cursuscode: 201

Ook in het seizoen 2020-2021 gaan we weer op museumbezoek. Voorafgaand aan dit bezoek is er een lezing, waarin zowel de locatie als de tentoonstelling wordt besproken. De docente bespreekt de kunstenaar en de periode waarin deze zich heeft ontwikkeld of de stroming waartoe hij/zij gerekend wordt. Zo hopen we de cursist goed op het museumbezoek voor te bereiden. Het reizen zal met het openbaar vervoer worden georganiseerd. We bespreken achtereenvolgens:

John Constable in Teylers Museum, Haarlem

lezing vrijdag 27 november van 10.00-12.00 uur, excursie vrijdag 4 november

Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Na zijn dood werd achter het woonhuis in 1784 de Ovale Zaal voor publiek geopend. Bij het eerste eeuwfeest in 1878 besloot men tot de bouw van een nieuwe entree aan het Spaarne en de twee fossielenzalen en instrumentenzaal, nu de eerste zalen van het museum. In 1996 werd nieuwe vleugel geopend met een grote tentoonstellingszaal, een educatief paviljoen en een museumcafé. Teylers Museum presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland met de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837), die wereldwijd wordt gerekend tot de beste landschapschilders aller tijden. Het wordt duidelijk hoe Constable zich liet inspireren door het realisme van de oude meesters uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

Het Nederlands landschap in 6 eeuwen, Dordts Museum, Dordrecht

lezing vrijdag 22 januari 10.00-12.00 uur, excursie vrijdag 29 januari

 Het Dordts Museum is één van Nederlands oudste musea op een plek met een rijk historisch verleden. Sinds de Late Middeleeuwen huisden hier achtereenvolgens een Agnietenklooster, een Pesthuis, een Krankzinnig- en Beterhuis en sinds 1904 het Dordrechts Museum. In het jaar dat de stad Dordrecht 800 jaar bestaat besteedt het museum aandacht aan het Nederlands landschap. Het Dordrechts Museum organiseert een tentoonstelling met ruim 60 schilderijen uit zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Deze schilderijen laten zien hoe de schilder zich verhoudt tot het motief van de boom in de natuur: van historieschilderkunst tot hedendaagse kunst, van plein air schilderen tot pure expressie van materialiteit of persoonlijk gemoed.

Slavernij, Nederlandse koloniale periode op vier continenten in het Rijksmuseum

lezing vrijdag 26 maart van 10.00-12.00 uur, excursie vrijdag 2 april

Het Rijksmuseum is een eclectisch gebouw. De architect Cuypers koos voor een vermenging van gotische met renaissancistische elementen. Het museum werd grotendeels in baksteen uitgevoerd, hét bouwmateriaal van de Nederlanden. Het gebouw was bewust geen replica van een Hollands gebouw uit de zeventiende eeuw. Om het Rijksmuseum tot een gebouw te maken dat symbool stond voor heel Nederland koos Cuypers voor een stijl waarin elementen uit de hele Nederlandse architectuurgeschiedenis samenkwamen. In de tentoonstelling staat de slavernij in de Nederlandse koloniale periode centraal, van de 17de tot en met de 19de eeuw. Belicht worden landen en gebieden waar Nederland actief was in de slavenhandel en slavernij, zowel de trans-Atlantische slavernij (de driehoek NL-Afrika-de Amerika’s) met de rol van de WIC als de Nederlandse koloniale slavernij in de landen rondom de Indische oceaan waar de VOC actief was. Tevens belichten we de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf. Het levert een brede geografische, maar tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.

 

Vrijdag 27 november 2020
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 98,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'