Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 202

Museumkring - John Constable in Teylers Museum, Haarlem

Museumkring - John Constable in Teylers Museum, Haarlem
Cursuscode: 202

Ook in het seizoen 2020-2021 gaan we weer op museumbezoek. Voorafgaand aan dit bezoek is er een lezing, waarin zowel de locatie als de tentoonstelling wordt besproken. De docente bespreekt de kunstenaar en de periode waarin deze zich heeft ontwikkeld of de stroming waartoe hij/zij gerekend wordt. Zo hopen we de cursist goed op het museumbezoek voor te bereiden. Het reizen zal met het openbaar vervoer worden georganiseerd. 

John Constable in Teylers Museum, Haarlem

lezing vrijdag 27 november van 10.00-12.00 uur, excursie vrijdag 4 december

Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Na zijn dood werd achter het woonhuis in 1784 de Ovale Zaal voor publiek geopend. Bij het eerste eeuwfeest in 1878 besloot men tot de bouw van een nieuwe entree aan het Spaarne en de twee fossielenzalen en instrumentenzaal, nu de eerste zalen van het museum. In 1996 werd nieuwe vleugel geopend met een grote tentoonstellingszaal, een educatief paviljoen en een museumcafé. Teylers Museum presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland met de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837), die wereldwijd wordt gerekend tot de beste landschapschilders aller tijden. Het wordt duidelijk hoe Constable zich liet inspireren door het realisme van de oude meesters uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

Vrijdag 22 januari 2021
2 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'