Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 203

Museumkring - Het Nederlands landschap in 6 eeuwen, Dordts museum in Dordrecht

Museumkring - Het Nederlands landschap in 6 eeuwen, Dordts museum in Dordrecht
Cursuscode: 203

Ook in het seizoen 2020-2021 gaan we weer op museumbezoek. Voorafgaand aan dit bezoek is er een lezing, waarin zowel de locatie als de tentoonstelling wordt besproken. De docente bespreekt de kunstenaar en de periode waarin deze zich heeft ontwikkeld of de stroming waartoe hij/zij gerekend wordt. Zo hopen we de cursist goed op het museumbezoek voor te bereiden. Het reizen zal met het openbaar vervoer worden georganiseerd. 

Het Nederlands landschap in 6 eeuwen, Dordts Museum, Dordrecht

lezing vrijdag 22 januari 10.00-12.00 uur, excursie vrijdag 29 januari

Het Dordts Museum is één van Nederlands oudste musea op een plek met een rijk historisch verleden. Sinds de Late Middeleeuwen huisden hier achtereenvolgens een Agnietenklooster, een Pesthuis, een Krankzinnig- en Beterhuis en sinds 1904 het Dordrechts Museum. In het jaar dat de stad Dordrecht 800 jaar bestaat besteedt het museum aandacht aan het Nederlands landschap. Het Dordrechts Museum organiseert een tentoonstelling met ruim 60 schilderijen uit zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Deze schilderijen laten zien hoe de schilder zich verhoudt tot het motief van de boom in de natuur: van historieschilderkunst tot hedendaagse kunst, van plein air schilderen tot pure expressie van materialiteit of persoonlijk gemoed.

Vrijdag 22 januari 2021
2 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'