Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 205

Museumkring - Basquiat in het Schunck in Heerlen

Museumkring -  Basquiat in het Schunck in Heerlen
Cursuscode: 205

Ook in het cursusjaar 2018-2019 gaan we weer op museumbezoek. Voorafgaand aan dit bezoek is er een lezing, waarin zowel de locatie als de tentoonstelling wordt besproken. De docent bespreekt de kunstenaar en de periode waarin deze zich heeft ontwikkeld of de stroming waartoe hij/zij gerekend wordt. Zo hopen we de cursist goed op het museumbezoek voor te bereiden. Intekenen is zowel mogelijk voor de hele serie als voor de afzonderlijke excursies (zie cursusnr. 202, 203, 204 en 205) Reis- en entreekosten zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het reizen zal met openbaar vervoer georganiseerd worden. We bespreken achtereenvolgens:

Basquiat in het Schunck, Heerlen

Lezing: 5 april 2019, 10–12 uur                              Excursie: 12 april 2019 

Jean-Michel Basquiat was een Amerikaans neo-expressionistisch (en van oorsprong graffiti)-kunstenaar van Haïtiaanse en Portoricaanse afkomst. Hij was leidend in de ontwikkelingen vanaf 1980 van de cross-over cultuur en de ‘urban culture’. De tentoonstelling over het leven en werk van Basquiat zal bestaan uit drie delen:                           

1. 'Basquiat before Basquiat' Deze tentoonstelling is overgenomen van Museum of Contemorary Art Denver en laat het werk zien van Jean-Michel Basquiat in de periode 1979-1980 het jaar voordat hij doorbrak in de New Yorkse kunstscene van bijvoorbeeld Andy Warhol en Lou Reed.                           

2. Times Square Show 1980 die de doorbraak van Basquiat betekende, maar ook als bakermat geldt van de cross-over cultuur en de ‘urban culture’ omdat toen kunst, graffiti, muziek, DJ’ing, mode, performance, poëzie, dans bij elkaar kwamen in een grote culturele toestand.                                   

3. Van Harlem (NY) tot Heerlen (NL) Deze staat stil bij de Nederlandse receptie van Basquiat en de Times Square Show beweging in Nederland. Er is aandacht voor de invloed op Nederlandse collecties, de schilderkunst en de graffiti-scene. De tentoonstelling gaat in op tijdgenoten in het Nederland van de jaren 80, hoe zij zijn waargenomen en zich hebben ontwikkeld.

-Website Schunck*

 

Vrijdag 5 april 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 35,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen kennis overdragen te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'