Volksuniversiteit Wageningen
0317-415234
Cursuscode: 206

Mooie kunsthistorische plekjes in Nederland

Mooie kunsthistorische plekjes in Nederland
Cursuscode: 206

Ons land heeft een rijk kunsthistorisch verleden. Overal in het land kunnen we Nederlandse voorbeelden zien van Europese stromingen zoals de gotiek of renaissance. In deze cursus wordt u tijdens een lezing aan de hand van beeldmateriaal meegenomen naar een aantal van deze plekjes in Leiden, Den Haag en Amsterdam. We zullen niet alleen de aanwezige architectuur bewonderen maar ook de schilderkunst en de beeldhouwkunst die in die periode en in die plaats vervaardigd werd. Een week na iedere lezing gaan we op excursie om ter plekke de objecten bewonderen. 

Leiden

De eerste lezing en excursie zal zijn over en naar Leiden waar vele prachtige panden in de stijl van het Hollands classicisme te zien zijn van de architect Arent van ’s Gravensande, een leerling van Jacob van Campen. De wandeling zal mogelijk worden afgerond met een bezoek aan de Bibliotheca Thysiana die nog helemaal in originele staat is, zoals die in 1654 door de architect  was ontworpen.

Den Haag

Tussen 1850 en 1900 is het aantal inwoners van Den Haag enorm gestegen. De Haagse middenstand floreerde en om als modern over te komen werden de gevels regelmatig gerenoveerd. Vaak werd het decoratieschema van de Jugendstil toegepast, in de Franse en Belgische florale variant of het meer geometrische van de Schotse of Weense  variant. Een week later lopen we in Den Haag langs deze schitterende Jugendstil panden. In het Gemeentemuseum bekijken we de collectie Jugendstilkeramiek.

Amsterdam     

Tot slot wandelen we na de lezing door de Amsterdamse Pijp, een wijk waar woningbouwverenigingen in het stadsplan van Berlage hun huurblokken lieten bouwen. Deze sociale woningbouw is in de beroemde Amsterdamse Schoolstijl gebouwd. Deze stijl kenmerkt zich onder andere door expressieve, organische  vormentaal en decoratief gebruik van bouwmaterialen. In het Amsterdams Museum worden nog veel voorwerpen en meubilair in deze stijl bewaard. 

Het reizen wordt per openbaar vervoer georganiseerd. De kosten zijn exclusief reiskosten en toegang tot de musea.

 

Donderdag 5 oktober 2017
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen kennis overdragen te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'