Volksuniversiteit Wageningen
0317-415234
Cursuscode: 216

Kunst en natuur

Kunst en natuur
Cursuscode: 216

Al zo lang als er kunstenaars bestaan vormt de natuur voor hen een onuitputtelijke bron van onderwerpen. Deze lezingenreeks bespreekt enkele boeiende voorbeelden van hoe kunstenaars zich door de natuur hebben laten inspireren.

Lezing 1: Bloemstillevens uit de 17de eeuw. We kennen ze allemaal wel: de sensuele, overvloedige boeketten tegen een mysterieuze donkere achtergond. Toch is het zeer de moeite waard om het genre nog eens te beschouwen, met een reis langs het werk van de voorlopers, de grote meesters, en de latere beoefenaars.

Lezing 2: Schelpen in verzamelingen en in de kunst van de 17de en 18de eeuw. Steeds meer schelpen werden vanuit exotische landen ingevoerd naar West-Europa. Verzamelaars voegden ze toe aan hun rariteitenkabinetten, kunstenaars verwerkten ze in stillevens of bewerkten de schelpen zelf. Een geschiedenis van de ontdekking en waardering van een fascinerende speling van de natuur.

Lezing 3: William Morris (1834-1896), de natuur en zijn invloed in Nederland. Bloemen en planten zijn alomtegenwoordig in Morris’ werk. Hoe inspireerde hij Nederlandse ontwerpers?

Lezing 4: Etsers van de 20ste eeuw tot nu. Dirk van Gelder, Charles Donker, Reinder Homan en anderen: grafisch kunstenaars die een grote intimiteit met de natuur bereiken.

Lezing 5: Natuur in hedendaagse kunst. Voor herman de vries, Sjoerd Buisman en anderen is de natuur onderwerp en materiaal tegelijk. Welke gedachten liggen aan hun werk ten grondslag, wat willen zij zeggen met hun kunst?

Bij de cursus is voor wie wil een reader beschikbaar met per onderwerp enkele toegankelijke artikelen, kosten € 10, te voldoen aan de docente.

Dinsdag 6 maart 2018
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Mw. F.M. (Floor) de Graaf
14:00 - 16:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
F.M. (Floor) de Graaf
F.M. (Floor) de Graaf