Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 203

Museumkring - Viva la Frida! in het Drents Museum in Assen

Museumkring - Viva la Frida! in het Drents Museum in Assen
Cursuscode: 203

Frida Kahlo (1907-1954), de Mexicaanse kunstenaar uit het midden de 20ste eeuw, staat dit jaar volop in de belangstelling met tentoonstellingen in meerdere musea. Haar indrukwekkende oeuvre en haar levensstijl brachten Kahlo roem en maakten haar tot wereldwijd icoon.  Haar werk karakteriseerde zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast stond met een vervreemdende sfeer. Ze schilderde zelfportretten vol symboliek, geïnspireerd door haar relaties, gebroken lichaam en politieke overtuiging. Ze werd aanvankelijk alleen erkend als de vrouw van Rivera en als zelfstandige kunstenaar miskend, maar na haar eerste solotentoonstelling in 1938 was haar ster rijzend. En nu wordt ze als het boegbeeld gezien van vrouwen die onder de vleugels van hun beroemde partner vandaan zijn gekropen en tot eigen ontwikkeling én erkenning zijn gekomen.

De tentoonstelling werd samengesteld met werken uit het Museo Dolores Olmedo en de  collectie uit het Blauwe huis (Nu Museo Frida Kahlo) van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden.

Vrijdag 19 november 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Zalencentrum De Brink (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'