Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 202

Museumkring - Van links naar rechts, een nieuwe kijk op een eeuw neo-Realisme

Museumkring - Van links naar rechts, een nieuwe kijk op een eeuw neo-Realisme
Cursuscode: 202

Ook dit seizoen is er weer mogelijkheid om een museum te bezoeken na een uitgebreide lezing over het te bezoeken gebouw en de tentoonstelling van dat moment. De gekozen tentoonstellingen zijn helaas onder voorbehoud, alle musea vermelden dat het risico bestaat dat daar, ten gevolge van de regelgeving rondom  Covid 19, wijzigingen in kunnen komen. Het reizen zal per openbaar vervoer worden georganiseerd. Gegevens hierover worden tijdens de lezing bekend gemaakt.

1.Van links naar rechts,  een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme (Museum Arnhem)  

Op 13 mei 2022 opent het Museum Arnhem haar deuren na een lange verbouwing. De verbouwing combineerde de modernste museale technieken en ruimtes met het bijzondere van het oude gebouw: het uitzicht over de Rijn en de stuwwal. Museum Arnhem staat bekend om zijn collectie Neo-realisme, met werken van kunstenaars als Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch.

De tentoonstelling Van Links Naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw Neo-realisme, waarbij de invloed van politieke spanningen in het Interbellum zichtbaar worden. De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunst en de kunstenaars in Nederland. Door deze periode van politieke polarisatie verdwenen vooral sociaal geëngageerde en activistische kunstenaars voor lange tijd uit de kunstgeschiedenis. Met Van Links Naar Rechts presenteert Museum Arnhem een inclusiever beeld van het Interbellum dan voorheen met opvallende herontdekkingen. Van Links Naar Rechts geeft daarmee ook een inkijkje in hoe het verzamelbeleid van het museum in de loop van de tijd werd bijgesteld, naar maatschappelijk engagement en een inclusieve blik. Info website Museum Arnhem.


Vrijdag 23 september 2022
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Zalencentrum De Brink (klik hier voor de adresgegevens)
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'