Cursusnummer:
201

Museumkring - totaalprogramma

Museumkring - totaalprogramma

Ook dit seizoen is er weer mogelijkheid om een museum te bezoeken na een uitgebreide lezing over het te bezoeken gebouw en de tentoonstelling van dat moment. De gekozen tentoonstellingen zijn helaas onder voorbehoud, alle musea vermelden dat het risico bestaat dat daar, ten gevolge van de regelgeving rondom  Covid 19, wijzigingen in kunnen komen. Het reizen zal per openbaar vervoer worden georganiseerd. Gegevens hierover worden tijdens de lezing bekend gemaakt.

1.Van links naar rechts,  een nieuwe kijk op een eeuw neo-realisme (Museum Arnhem)  

Op 13 mei 2022 opent het Museum Arnhem haar deuren na een lange verbouwing. De verbouwing combineerde de modernste museale technieken en ruimtes met het bijzondere van het oude gebouw: het uitzicht over de Rijn en de stuwwal. Museum Arnhem staat bekend om zijn collectie Neo-realisme, met werken van kunstenaars als Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch.

De tentoonstelling Van Links Naar Rechts biedt een nieuwe kijk op een eeuw Neo-realisme, waarbij de invloed van politieke spanningen in het Interbellum zichtbaar worden. De economische crisis van 1929 en de machtsovername van Hitler in Duitsland in 1933 raakten ook de kunst en de kunstenaars in Nederland. Door deze periode van politieke polarisatie verdwenen vooral sociaal geëngageerde en activistische kunstenaars voor lange tijd uit de kunstgeschiedenis. Met Van Links Naar Rechts presenteert Museum Arnhem een inclusiever beeld van het Interbellum dan voorheen met opvallende herontdekkingen. Van Links Naar Rechts geeft daarmee ook een inkijkje in hoe het verzamelbeleid van het museum in de loop van de tijd werd bijgesteld, naar maatschappelijk engagement en een inclusieve blik. Info website Museum Arnhem.

2. Gustav Klimt, geïnspireerd door Monet, Matisse, Van Gogh (Van Goghmuseum, Amsterdam)

 In het najaar van 2022 presenteert het Van Gogh Museum een tentoonstelling over kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918), wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve werken, landschappen waarvan de kleuren als een tapijt in elkaar vloeien en krachtige tekeningen van weelderige vrouwen. Waar kwam de inspiratie voor deze veelzijdige kunst vandaan? De tentoonstelling Gustav Klimt: Geïnspireerd door Monet, Matisse, Van Gogh verkent de invloed van de internationale avant-garde op het werk van Klimt. Deze unieke tentoonstelling toont, naast schilderijen van zijn favorieten, voor het eerst op grote schaal tientallen werken van Gustav Klimt in Nederland: van zachte pastelachtige schilderijen tot monumentale, kleurrijke vrouwenportretten. Info website Rijksmuseum Van Gogh

3.Tentoonstelling 'Henry Moore aan Zee: Vorm en Materiaal (Museum Beelden aan Zee, Scheveningen)

Henry Moore (1898-1986) is een van de invloedrijkste kunstenaars van de vorige eeuw. Hij speelde een belangrijke rol bij het introduceren van een nieuwe vorm van modernisme in het Verenigd Koninkrijk. De beeldhouwer is bij het grote publiek met name bekend door zijn grote abstracte werken in brons en marmer: monumentale, geabstraheerde sculpturen in organische vorm, meestal mensfiguren. Museum Beelden aan Zee toont topwerken uit het oeuvre van Moore en zoomt daarnaast in op het ambacht en het materiaalgebruik. Aan de hand van maar liefst 85 sculpturen en voorwerpen wordt duidelijk gemaakt hoe de kunstenaar zich bij de totstandkoming van zijn werken liet beïnvloeden door het gekozen materiaal en de bewerking ervan. Info website Turing Foundation.

4.  JOHANNES VERMEER (Rijksmuseum Amsterdam)

Johannes was de zoon van een zijdewerker en heeft altijd in Delft gewoond en gewerkt. Net als zijn vader was hij actief in de kunsthandel. Mogelijk was hij een leerling van stadgenoot Carel Fabritius. In 1653 schreef Vermeer zich in bij het schildersgilde, waarvan hij diverse jaren hoofd was. Vermeers vroege historiestukken tonen de invloed van de Utrechtse caravaggisten. Zijn latere werk bestaat uit interieurs met één of enkele mensen, meestal vrouwen. Intieme genrestukjes, waarin de hoofdpersoon zich wijdt aan een alledaagse bezigheid, meestal bij een venster dat het daglicht binnenlaat. Als geen ander kon Vermeer de lichtval op voorwerpen weergeven. Het Rijksmuseum bezit drie van zijn huiselijke taferelen en één stadsgezicht: het wereldberoemde Straatje. Info website Rijksmuseum.

 • 8 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: vrijdag 23 september 2022 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 2: vrijdag 30 september 2022 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 3: vrijdag 25 november 2022 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 4: vrijdag 2 december 2022 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 5: vrijdag 20 januari 2023 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 6: vrijdag 27 januari 2023 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 7: vrijdag 24 maart 2023 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
  • 8: vrijdag 31 maart 2023 - 10:00 (Zalencentrum De Brink)
 • € 140,00
 • drs. Inge van Velzen
 • Zalencentrum De Brink Toon adres-info
 • Startdatum
  Lesvorm