Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 201

Museumkring - totaalprogramma

Museumkring - totaalprogramma
Cursuscode: 201

Ook dit seizoen is er weer mogelijkheid om een museum te bezoeken na een uitgebreide lezing over het te bezoeken gebouw en de tentoonstelling van dat moment. De gekozen tentoonstellingen zijn helaas onder voorbehoud, alle musea vermelden dat het risico bestaat dat daar, ten gevolge van de regelgeving rondom  Covid 19, wijzigingen in kunnen komen. 

1.Magnetisch Noorden, het verbeelden van Canada in het schilderen 1910-1940, Kunsthal, Rotterdam

'Magnetic North' toont meer dan tachtig magische schilderijen en dertig schetsen van de Canadese modernisten uit de periode 1910-1940. Deze kunstenaars, verenigd in de Groep van Zeven, een beroemd collectief van landschapsschilders, evenals de kunstenaar Tom Thomson die hun inspiratiebron was, creëerden een bijna mythisch, verheven beeld van Canada in hun schilderijen. Indrukwekkend is de magie van het noorderlicht, idyllische uitgestrekte landschappen en een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Noordpool. Ze trokken zich maandenlang terug in de wildernis en beeldden een onbebouwd gebied af en negeerden daarbij wel de realiteit, die van de oorspronkelijke inwoners van het land en de moderne maatschappij. De begeleidende  documentatie biedt daarom een kader voor de historische verhalen die ontbreken in deze beroemde schilderijen bijvoorbeeld vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bewoners.

2. VIVA LA FRIDA! Drents museum, Assen 

Frida Kahlo (1907-1954), de Mexicaanse kunstenaar uit het midden de 20ste eeuw, staat dit jaar volop in de belangstelling met tentoonstellingen in meerdere musea. Haar indrukwekkende oeuvre en haar levensstijl brachten Kahlo roem en maakten haar tot wereldwijd icoon.  Haar werk karakteriseerde zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast stond met een vervreemdende sfeer. Ze schilderde zelfportretten vol symboliek, geïnspireerd door haar relaties, gebroken lichaam en politieke overtuiging. Ze werd aanvankelijk alleen erkend als de vrouw van Rivera en als zelfstandige kunstenaar miskend, maar na haar eerste solotentoonstelling in 1938 was haar ster rijzend. En nu wordt ze als het boegbeeld gezien van vrouwen die onder de vleugels van hun beroemde partner vandaan zijn gekropen en tot eigen ontwikkeling én erkenning zijn gekomen.

De tentoonstelling werd samengesteld met werken uit het Museo Dolores Olmedo en de  collectie uit het Blauwe huis (Nu Museo Frida Kahlo) van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden.

3. THUIS BIJ JORDAENS, Frans Halsmuseum, Haarlem

De Zuidelijke Nederlanden kenden in de 17de eeuw drie bekende kunstenaar: Van Dijck, Rubens en Jordaens en vanaf het begin van zijn loopbaan wordt zijn stijl sterk beïnvloed door Rubens. Maar in tegenstelling tot Van Dyck en Rubens was Jordaens nooit hofschilder. Zijn opdrachtgevers waren daarom vooral lokale gegoede burgers en geestelijken. Deze opdrachtgevers waren bepalend voor de thematiek in zijn werk, hij maakte tot op hoge leeftijd portretten, historiestukken en genrestukken. Zijn naaste familie was zijn inspiratiebron en zijn eigen woonhuis was regelmatig het decor. De ontvangstkamer in zijn huis, waar hij rijke bewonderaars en potentiele kopers ontving had hij hoogstpersoonlijk gedecoreerd. Op de tentoonstelling is een reconstructie van deze kamer te bewonderen.

4. Veel musea hebben hun tentoonstellingsprogramma zo ver in het seizoen nog niet bekendgemaakt. Het reisdoel van deze excursie zal in de loop van het seizoen en in overleg met de cursisten worden bepaald.

                                                                 

Vrijdag 24 september 2021
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Mw. drs. I. (Inge) van Velzen
10:00 - 12:00
Locatie: Zalencentrum De Brink (klik hier voor de adresgegevens)
drs. I. (Inge) van Velzen
drs. I. (Inge) van Velzen
'In de cursus die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen het overdragen van kennis te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'