Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 208

Rijke feesttradities in Europa

Rijke feesttradities in Europa
Cursuscode: 208

Hoe ontstond er een traditie van feesten in Europa? Waarom hadden mensen in verschillende landen veel behoefte daaraan? Al een paar duizend jaar v.Chr. hadden diverse landen jaarlijkse traditionele heidense "feesten". In de loop van de tijd is er veel veranderd in Europa, o.a. is overal het Christendom aanvaard. In deze lezing ontdekt u net zoveel overeenkomsten als verschillen tussen de viering van bijvoorbeeld Pasen in West-Europa en Rusland en Oost-Europa. In de heidense tijden begon het nieuwe jaar in maart. De natuur ontwaakt, het wordt warmer, alles gaat groeien en bloeien, het feest van het nieuwe leven, - Nieuwjaar!  

In Oost Europa en Rusland bleven haar bewoners nog steeds oude traditionele Slavische en heidense feesten vieren, naast de  bekende grote christelijke feesten. Alle feesten in Europese landen en van de Slavische volkeren waren van oudsher verbonden met de natuur, met haar ritme en cycli. En omdat Rusland zo'n onmetelijk groot land is en ligt in diverse klimaatzones, waren en zijn de uitingen van dezelfde feesten toch behoorlijk verschillend. 

Al eeuwenlang is Pasen een van de belangrijkste en rijkste feesten van het jaar in alle christelijke kerken. Naast de grote viering in de kerk wordt het nog altijd als een volksfeest met de heidense tradities gevierd. Behalve over diverse bekende en herkenbare christelijke feesten hoort u in deze lezing over een oude rijke traditie van mooie en kleurrijke  volksfeesten. Laat u verrassen!    

Woensdag 7 december 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 16,00
Mw. ir. L. (Lika) Smirnova
19:30 - 21:30
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
ir. L. (Lika) Smirnova
ir. L. (Lika) Smirnova
Lika Smirnova studeerde architectuur en Bouwkunde en Kunstgeschiedenis aan de universiteit in St. Petersburg en werkte de eerste jaren na haar studie als architect. Inmiddels woont en werkt ze alweer 38 jaar in Nederland en geeft voordrachten over de geschiedenis, kunst, cultuur, maatschappij en samenleving van Rusland, met veel uniek beeldmateriaal. Tevens begeleidt ze reizen naar Rusland en landen van de voormalige Sovjet-Unie.