Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 209

Leesgroep Grieks: Herodotus over niet-Grieken en het conflict met Perzië

Leesgroep Grieks: Herodotus over niet-Grieken en het conflict met Perzië
Cursuscode: 209

Herodotos van Halkarnassos (ca. 485-425 vC) geldt om Cicero te citeren als “vader der geschied­schrij­ving”. Zijn Historiën in 9 boeken omvatten de tijd vanaf de Trojaanse Oorlog tot en met Xerxes’ expeditie tegen Griekenland. Uit het gebruikte tekstboek, zullen we passages lezen uit boek IV over Skythen en Amazonen en uit boek VI passages over het eerste conflict tussen Grieken en Perzen dat leidde tot de slag bij Marathon (490 v. Chr.). Naast de bespreking van de Griekse teksten wordt  in het tweede lesuur ruime aandacht besteed aan de cultuurhistorische achtergronden (o.a. de rijke vondsten in Skytische graven in zuidost Rusland en Siberië, de Dionysos-cultus en de Amazonen)

Er wordt gewerkt uit het boek  Hein van Dolen e.a, Van Verre Landen en Volkeren: Herodotos over niet-Grieken en het conflict met Perzië.) Deze boeken (tekstboek en hulpboek) bevatten niet alleen de Griekse tekstpassages die voor het Centraal Examen VWO Grieks in het jaar 2011 gelezen moesten worden, maar ook uitvoerige vertaalhulp, inleidingen en achtergronden. 

Donderdag 2 maart 2023
5 lessen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 105,00
Dhr. drs. P. (Pablo) Stam
Boek: Van verre landen en volkeren: Herodotos over niet-Grieken en het conflict met Perzië (klik hier voor meer informatie)
13:30 - 15:45
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. P. (Pablo) Stam
drs. P. (Pablo) Stam
Pablo Stam is gepensioneerd docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem