Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 702

Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens Wereldoorlog II

Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens Wereldoorlog II
Cursuscode: 702

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen het gebruik van spionage vanuit de lucht. De Geallieerden ontwikkelden daarvoor een zeer efficiënte organisatie. Zij volgden de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Europa van dag tot dag met verkenningsvliegtuigen, die waren uitgerust met speciale luchtfoto-camera’s.

Met behulp van een groot aantal voorbeelden zal worden ingegaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op het gebruik van de foto’s bij de planning en uitvoering van de militaire operaties tussen september 1944 (Operatie Market Garden) en mei 1945.

Woensdag 16 november 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 16,00
Dhr. drs. R.P.G.A. (Robert) Voskuil
20:00 - 22:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
drs. R.P.G.A. (Robert) Voskuil
drs. R.P.G.A. (Robert) Voskuil
De spreker verbleef sinds 1971 voor zijn werk langdurig op Java, Sumatra en de Molukken en legde veel vast op foto. Daarbij ging hij ook op zoek naar plaatsen waar zijn familie sinds 1850 had gewerkt en gewoond. Daarnaast houdt Robert Voskuil houdt zich vanaf zijn vroege jeugd bezig met de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, waarover hij ook veel heeft gepubliceerd. Hij is o.a. adviseur van het Airborne Museum in Oosterbeek en het Museum Bronbeek in Arnhem. Robert Voskuil is tevens President van The Arnhem 1944 Fellowship en daar naast een veel gevraagde gast in Nederlandse en Britse (BBC) radio en tv-programma’s.