Evacuatie bevolking Grebbelinie 10 mei 1940

Bij een inval van Duitsland zouden dorpen en steden langs de Grebbelinie groot gevaar lopen. Al in 1939 wordt er door de Staf van het Nederlandse leger en het Ministerie van Binnenlandse zaken gewerkt  aan plannen voor een evacuatie. De burgemeesters wordt opgedragen zich te hullen in stilzwijgen Op 10 mei gebeurt het onvermijdelijke. Koffers en kussenslopen worden gevuld met wat onmisbaar wordt geacht voor een verblijf in de vreemde. Huissleutels worden ingeleverd. Niemand weet wanneer ze weer terug zullen zijn en of hun huis er dan nog staat. Inwoners van Hoogland zien al bij hun vertrek dat Nederlandse militairen huizen en boerderijen in de brand steken. Aan de hand van getuigenverklaringen en archiefmateriaal beschrijving ik die dramatische dag. In We gingen domweg heb ik de voorbereidingen, het vertrek en de nasleep beschreven.

Dinsdag 2 mei 2023
Dhr. (Henk) van Middelaar
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adresgegevens)
(Henk) van Middelaar