Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 403

Introductie in de filmgeschiedenis

Introductie in de filmgeschiedenis
Cursuscode: 403

Parijs, 1895. Tijdens de eerste bioscoopvoorstelling zien de bezoekers hoe een trein het station binnenrijdt. Ze duiken weg, bang om aangereden te worden. Sindsdien heeft de filmindustrie zich snel ontwikkeld.

In de vijfdelige cursus ‘Introductie in de filmgeschiedenis’ leren de deelnemers het ontstaan van de film en de belangrijkste filmstromingen. Het accent ligt op de periode 1920-1980, maar er zijn natuurlijk veel uitstapjes naar de hedendaagse cinema. Zo zien we goed hoe filmstromingen en filmmakers elkaar voortdurend hebben beïnvloed.

Lesprogramma
Aan bod komen o.a. de Europese en Amerikaanse filmpioniers, surrealisme, Frans Impressionisme, Duits Expressionisme, Russische Montage, Klassiek Hollywood, Italiaans Neorealisme, Nouvelle Vague, Independent Cinema en New American Cinema. De lesstof wordt uiteraard besproken aan de hand van veel filmfragmenten, vooral klassiekers.

We gaan wat dieper in op de opkomst en hoogtijdagen van zes belangrijke filmgenres: gangsterfilm, western, horror, animatie, screwball comedy en musical. Bovendien is er aandacht voor toonaangevende filmregisseurs, zoals Michelangelo Antonioni, Akira Kurosawa, Federico Fellini en Ingmar Bergman.

Voor wie?
De cursus is geschikt voor iedere filmliefhebber die veel kennis over de filmgeschiedenis wil vergaren en die samen met anderen beroemde en baanbrekende films wil ontdekken.

‘Introductie in de filmgeschiedenis’ is samengesteld door journalist / filmdocent Cor Oliemeulen, oprichter en hoofdredacteur van het onafhankelijke filmmagazine InDeBioscoop.

Dinsdag 23 oktober 2018
5 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 95,00
Dhr. C. (Cor) Oliemeulen
19:30 - 22:00
Locatie: Filmhuis Oosterbeek (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
C. (Cor) Oliemeulen
C. (Cor) Oliemeulen
Mijn naam is Cor Oliemeulen en ben zo’n dertig jaar vooral actief als journalist, tekstschrijver en communicatieprofessional. De laatste jaren ligt mijn hart vooral bij film, maar ik kan het niet laten om te blijven schrijven: artikelen, persoonlijke verhalen, blogs, content en recensies. Als gepassioneerd filmliefhebber verzorg ik filmeducatie (cursussen, lezingen en inleidingen) voor filmhuizen, bioscopen, culturele instellingen en het onderwijs.