Slow Science: Over de zin van 'nutteloze' kennis

Wetenschappelijke kennis is van cruciaal belang in een zogeheten kenniseconomie en informatiemaatschappij. Wetenschap is een belangrijke productiefactor. Dit heeft grote gevolgen voor de universiteiten, gevolgen die niet altijd gunstig uitpakken voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek zelf. De onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek staat onder druk, de publieke rol van wetenschappers wordt bedreigd en de universiteit gaat steeds meer lijken op een bedrijf dat wordt beoordeeld op zijn winstgevendheid en productiviteit. Hoe houdt de wetenschap zich onder een dergelijke druk staande in de toekomst?

Maandag 1 februari 2021
Dhr. prof.dr. R. (René) Boomkens
Locatie: WICC (klik hier voor de adresgegevens)
prof.dr. R. (René) Boomkens
René Boomkens is hoogleraar Cultuurbeschouwing en cultuurgeschiedenis en voorzitter van de capaciteitsgroep Cultuurwetenschappen. Hij studeerde filosofie, theologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1998 op het proefschrift: “ Een Drempelwereld. Moderne ervaring en stedelijke openbaarheid” aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment werkt hij aan een boek over globalisering en neoliberalisme.