Turkije: van de Sultan, via Atatürk naar Erdogan

Erdogan wordt wel de nieuwe 'sultan' genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkije tot zo'n machtsblok uitgroeien? In de eerste lezing worden de ontwikkelingen in de afgelopen eeuw geschetst: de ondergang van het Ottomaanse Rijk, de vorming van de moderne Turkse republiek door Atatürk, de latere politieke strijd tussen links en rechts en toenemende invloed van islamitische bewegingen, en de verschillende militaire interventies. In de tweede lezing gaan we in op de minderheden en het buitenlands beleid van Turkije: de behandeling van de Grieken, Armeniërs, Koerden, Joden en Alevieten, de verhouding met Europa en de positie in het Midden Oosten.

Maandag 29 oktober 2018
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs. P. (Peter) van der Brugghen
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
drs. P. (Peter) van der Brugghen
Peter v.d. Brugghen is sociaal geograaf en komt al meer dan 30 jaar regelmatig in Oost Europa en het Midden Oosten. Afgelopen jaren heeft hij aan verschillende Volksuniversiteiten cursussen en lezingen gegeven over de Balkan en de voormalig Sovjet Unie. Ook de ontwikkelingen in Turkije volgt hij al decennia en hij heeft recent een literatuurstudie gedaan naar de geschiedenis van het land en de achtergronden van de politiek van Erdogan.