Volksuniversiteit Wageningen
0317-415234
Cursuscode: 412

Russisch orthodox Pasen, het feest der feesten

Russisch orthodox Pasen, het feest der feesten
Cursuscode: 412

Pasen is het belangrijkste kerkelijke feest voor Orthodoxe christenen. De opstanding van Christus uit de dood wordt herdacht. De dood is voor de Russische Orthodoxe christenen niet het einde maar een overgang naar een eeuwig leven. De Russische orthodoxe kerk gebruikt  de Juliaanse kalender. Daarom valt  orthodoxe Pasen meestal op een andere datum dan het Paasfeest in het Westen.

De Paasliturgie en riten van de Russisch-orthodoxe Kerk vinden hun oorsprong in de Byzantijnse kerk. De Goddelijke Paasliturgie van de aartsbisschop van Constantinopel Johannes Chrysostomus (334-407) is al erg oud. De liturgie begint met het openen van de Koninklijke deuren op Paaszaterdag rond twaalf ’s avonds. De kleding van de priesters, de handelingen tijdens de liturgie en de gerechten die worden gegeten hebben allemaal een speciale betekenis rondom dood, opstanding en nieuw leven.

Bij het Russische Pasen is het de gewoonte om elkaar cadeaus te geven. Vroeger waren dit mooi versierde eieren, omdat die symbool staan voor vruchtbaarheid en het nieuwe leven. In 1885 gaf tsaar Alexander III de juwelier Fabergé opdracht een paasei te maken voor zijn vrouw, de tsarina Maria Fjodorovna. Het eerste Fabergé-ei was een feit. De tsarina was zó opgetogen over het geschenk dat de tsaar Fabergé benoemde tot hofjuwelier met de opdracht ieder jaar een nieuw paasei te maken. De voorwaarden waren dat ieder ei uniek moest zijn en een bepaald thema had. Na de Russische revolutie zijn de eieren verspreid geraakt over de hele wereld.

Donderdag 5 april 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Mw. T. (Tatjana) Polman-Gorlova
20:00 - 22:00
Locatie: Kerkelijk Centrum Vredehorst (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
T. (Tatjana) Polman-Gorlova
T. (Tatjana) Polman-Gorlova
Tatjana Aleksejevna Polman-Gorlova is geboren en getogen in St. Petersburg (Leningrad) en woont nu in Nederland. Zij heeft Russische cultuurgeschiedenis in St. Petersburg gestudeerd. Nu is ze werkzaam als tolk/ vertaler en docente Russische taal en literatuur. Ook verzorgt zij lezingen over Russische kunst en cultuur en is ze een aantal keer per jaar reisleidster voor cultuurreizen naar Rusland.