Volksuniversiteit Wageningen
0317-415234
Cursuscode: 410

Avondland en Identiteit

Avondland en Identiteit
Cursuscode: 410

De Europese cultuur leek lang vanzelfsprekend. De Berlijnse Muur viel, het communisme verkruimelde en ontkerkelijking leek zich door te zetten. Europa ging de wereld voor naar universele mensenrechten, naar een vrije markt en vrijheid van meningsuiting – de Verlichting had gewonnen. Inmiddels overheerst onzekerheid en protest. Het onbehagen groeit, het leven wordt vluchtiger terwijl de islam zich juist sterker doet gelden. Is de identiteit van het Avondland in verval? Europeanen zoeken nieuwe leiders en daarbij ook zichzelf. Wereldwijd is een machtsverschuiving gaande en Europese landen zullen een nieuwe geopolitieke koers moeten varen.

Tegelijk is ook de man-vrouwdynamiek in West-Europa uit balans. We zien vandaag de terugslag van de seksuele vrijheden waarvoor destijds zo fel is gevochten. Meer eengezinshuishoudens, scheidingen, seksuele frustraties, eenzaamheid en de feminisering van het onderwijs. Wie vandaag leeft, lijkt steeds te moeten kiezen tussen tegengestelde polen: traditie of vooruitgang? Volkse populisten of elitaire democraten? Het vrije individu of toch de gelijkheid van de groep? Tegenstellingen die zó beklemmend zijn dat er geen derde weg mogelijk lijkt. Historicus/filosoof Sid Lukkassen, auteur van het boek Avondland en Identiteit, laat zien dat die polen niet vanzelfsprekend zijn en biedt vervolgens nieuwe vergezichten. Hij onderzoekt de Europese eigenwaarde en neemt u mee op een reis door de geschiedenis. 

 

Donderdag 8 februari 2018
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Dhr. S. (Sid) Lukkassen
20:00 - 22:00
Locatie: Bevrijdingskerk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
S. (Sid) Lukkassen
S. (Sid) Lukkassen
Sid Lukkassen (1987) studeerde geschiedenis en filosofie. Hij is cursusleider van beroep en promoveerde op het onderwerp ‘de democratie en haar media’, waarvoor hij onderzoek verrichtte op de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Deze promotie vond plaats op de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij filosofie van de geschiedenis en filosofie van de managementwetenschappen doceert. Tevens gemeenteraadslid in de gemeente Duiven en auteur van het boek Avondland en Identiteit. Komt uit een nest van no-nonsense middenklassers en hardwerkende arbeiders.