Volksuniversiteit Wageningen

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 209

Kunstroof, Kunstvervalsing, List & Bedrog

Kunstroof, Kunstvervalsing, List & Bedrog
Cursuscode: 209

Vanwege de lockdown, zal deze lezing online worden gehouden. Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor de online bijeenkomst.

Oorlog en kunst gaan niet goed samen. Misdaad en kunst passen echter uitstekend bij elkaar. Kunstwerken worden al eeuwenlang gestolen, vervalst en door misleiding verkocht. Dat heeft ertoe geleid dat veel kunstwerken die je op een veiling kunt kopen, of in een museum ziet, niet de echte werken zijn maar vervalsingen. In deze lezing kijken we naar dit verschijnsel.  Waar moet je op letten? Met welke kunstgrepen word je misleid? Welke beroemde schilderijen zijn wel eens uit het museum gestolen? Wat gebeurde er met de kunstverzamelingen in de Tweede Wereldoorlog? Welke vervalsers zijn beroemd geworden. En hoe werkt het op een veiling? Deze vragen gaan we in deze les behandelen. De bedoeling is dat je je bewust wordt van het bestaan van list en bedrog, niet dat je alle kunst en handelaren gaat wantrouwen. Gelukkig zijn er naast de paar rotte appels ook veel betrouwbare kunsthandelaren te vinden die je een goed advies kunnen geven.

Woensdag 6 januari 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 12,00
Dhr. R. (Ron) Augustus
20:00 - 21:30
R. (Ron) Augustus
R. (Ron) Augustus
Mijn moeder heeft bijna twintig jaar een antiekzaak gehad. Toen ik 13 jaar oud was vroeg ik haar waar een bepaalde kast vandaan kwam en hoe oud hij was. ‘Uit Engeland’, zei ze ,‘en hij is 200 jaar oud’. Ik vroeg: ‘Hoe zie je dat?’ Ze antwoordde: ‘Dat kan ik niet goed uitleggen, dat zie je gewoon.’ Niet geheel tevreden met het antwoord ben ik zelf op zoek gegaan. Dit was voor mij het begin van een lange reis door de wereld van de kunstgeschiedenis. Van het bezoeken van musea. Van het lezen van boeken. Van het zelf doen van cursussen (algemene kunstgeschiedenis, antieke meubels, glaswerk, porselein, zilver, etc). En van het zelf maken van een cursus, waarin het vertellen van het verhaal achter het kunstwerk het uitgangspunt was...